Voorkom gezondheidsklachten op je werkplek

Uitval kan te maken hebben met de werkomstandigheden op en rond de eigen werkplek. Vaak zijn werkplekken onvoldoende ergonomisch ingericht. Dit geldt voor beeldschermwerkplekken, maar ook voor de chauffeurswerkplek achter het stuur.

Om u te helpen inzicht te krijgen in de werkomstandigheden binnen uw bedrijf heeft Sterk aan het stuur de volgende activiteiten ontwikkeld:  

  • de werkplekscan (chauffeur en kantoor),  
  • een workshop zitinstructie voor chauffeurs, 
  • een workshop zitinstructie voor kantoormedewerkers. 

 


Voor wie    

Medewerkers.
 

Waar

Via werkgever: binnen het eigen bedrijf.


Hoe aanmelden     

Via het aanmeldformulier dat bij de betreffende cursus hoort. Verderop op deze pagina leest u daar meer over.


Kosten    

Deelname is gratis.

Werkplekscan (chauffeur en kantoor) 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in overleg met de leidinggevende en/of preventiemedewerker. Gelet wordt op ergonomische aspecten, de inrichting en opstelling van de werkplek, de werkhouding en werkwijze en omgevingsfactoren. 

Stappen in de scan:

  1. invullen vragenlijst*) door werknemer;
  2. interview, werkplekbeoordeling en observatie door arbocoach;
  3. verslag van bevindingen en concrete aanbevelingen om knelpunten aan te pakken; 
  4. advies op maat.

*) Er wordt gebruik gemaakt van de vragenlijst ‘Werken met beeldschermen, Arbo Informatieblad 2; checklist chauffeursstoel, BGZ-Wegvervoer; vragenlijst werkplekinrichting Cabine’

 

Bent u werkgever en heeft u interesse? Meld u dan aan via onderstaande knop:

Workshop zitinstructie chauffeurs 

De workshop kan bij u op het bedrijf of op een andere locatie gegeven worden en is bedoeld voor chauffeurs. Tijdens de workshop worden ‘het nieuwe zitten’ en instellingen die je moet volgen om een stoel goed in te stellen gepresenteerd. 

Er wordt aan den lijve ondervonden wat er met de wervelkolom gebeurt tijdens het zitten en “trillen” door het rijden. Chauffeurs worden verder bewust gemaakt van hun eigen zithouding met behulp van een ‘drukmat’ waarmee op een scherm zichtbaar is of het een ergonomisch juiste zithouding is. 

Ook de stoel van de toekomst wordt gepresenteerd. Deze is voorzien van een onbeperkt geheugen voor de instellingen van de chauffeur. Tenslotte wordt ook iets verteld over het periodiek onderhoud aan stoelen en waarop gecontroleerd moet worden bij een stoel. 

De workshop is een dagdeel en de grootte van de groep is maximaal 20 personen.