Programmaoverzicht
Waarom juist nú deze training? Een crisissituatie vraagt om een specifieke stijl van leiderschap. In een tijd waarin geen zekerheid is, niemand weet wat DE juiste manier van handelen is, is het van groot belang om als leidinggevende er te staan voor je team en de organisatie. Onderwerpen die spelen zijn:
- Wat vraagt de huidige situatie van jouw leiderschap (wat heeft je omgeving nodig)
- Wat vraagt de huidige situatie van jou (wat heb jij nodig)
- Welke kritieke acties zijn nodig vanuit leiderschap en wat heb je dan te doen
- Verschillende type medewerkers, en hoe iedereen anders reageert op stress (en wat kun je daar mee als leidinggevende)
Bovenstaande vormt de basis voor de trainingsroute die Sterk aan het stuur voor werkgevers en leidinggevenden heeft ontwikkeld. De training bestaat uit vier etappes (acht dagdelen).
Etappe 1: De Spiegel (leiderschap)
Eendaagse training van twee opeenvolgende dagdelen.
Op deze ‘instapdag’ richten we ons op bewustwording;
- Waar ligt de ambitie voor mijn bedrijf?
- Is er noodzaak om ‘het anders te doen’?
- Wat is de winst-en verliesrekening als we blijven doen wat we altijd hebben gedaan?
- Wat levert het op om het anders te gaan doen?
- Maar ook; waar ligt mijn ambitie, waar wil ik naar toe bewegen als leider (of wat wil ik niet meer).
We werken in een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers. In onze werkwijze gaan vitaliteit en humor bij ons hand in hand met een praktische inslag.
Aan het einde van deze dag bepaalt u of u uzelf wilt opgeven voor de volgende etappes in deze route.
Etappe 2: De leider als veranderaar (leiderschap)
Taxibedrijven staan tijdens de coronacrisis voor nieuwe uitdagingen; een overschot aan personeel, een hoger ziekteverzuim en bijzondere werkomstandigheden. Uitval van medewerkers moet worden voorkomen. Het inzetbaar houden van iedereen die in de branche werkt is van groot belang, zowel voor de werknemers als voor de werkgevers. De huidige tijd vraagt voortdurend om verandering en meebewegen met marktontwikkelingen. Niet veranderen is geen optie. Uw organisatie kan zich niet verder ontwikkelen dan de ontwikkelingsfase waarin het leiderschap zich bevindt.
Op deze dag gaan we kijken naar “hoe geef ik nú vorm aan mijn leiderschap (met oog voor de chauffeur) en welke vorm is nodig om de gewenste verandering in gang te zetten en te blijven faciliteren?”. Verder maken we op deze dag ook een stap in het onderzoeken “hoe ben ik onderdeel van bestaande patronen” en “wat is de impact op mijzelf als mens om zo vaak in de overlevingsstand te staan”.
Etappe 3: De eerste versnelling
Toekomstbestendig ondernemerschap vraagt een dynamische stijl van managen. Om veranderingen te kunnen managen heeft de leider verschillende rollen. Een op de behoeften/wensen van medewerkers gerichte leiderschapsstijl kenmerkt zich door o.a.:
- Persoonlijke ontwikkeling van medewerkers mogelijk maken en aanmoedigen.
- Medewerkers verantwoordelijk stellen voor de prestaties die zij kunnen controleren.
- Management als rolmodel, bereid om verantwoordelijkheid te nemen.
- Management durft risico’s te nemen en nieuwe benaderingen toe te passen voor bestaande problemen.
Deze dag gaat over hoe met kleine stappen (consequent doen) een verandering in gang gebracht kan worden teneinde een grote(re) impact te verkrijgen. We oefenen met de basisvaardigheden in communicatie die daarvoor nodig zijn: luisteren met uitstel van oordeel, doorvragen, ‘geweldloos’ communiceren (communiceren met behoud van relatie).
Etappe 4: Waardevól en Waardevást
Mensen vormen samen een onderneming. Het belang van een werkgever is: om als organisatie nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren aan klanten en daardoor winst te genereren.
Vanuit de medewerker gezien ben je duurzaam inzetbaar als: je het vermogen hebt om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren.
Voor het binden en geboeid houden van uw medewerkers binnen uw bedrijf, doemen de volgende vragen voortdurend op:
- Hoe stop ik een energielek (met al mijn passie en goede bedoelingen)?
- Hoe stuur ik bij als medewerkers toch niet de verantwoordelijkheid nemen?
- Hoge werkdruk, sterke concurrentie, veranderende markt, afwachtende medewerkers, laag vertrouwen, dominante directeur…?
Op deze dag staan we stil bij de factoren die duurzame inzetbaarheid (toekomstbestendigheid) beïnvloeden. En hoe u over deze factoren een gesprek aan kunt gaan met uw medewerkers. In de training krijgt u een instrument aangereikt om een concrete vertaalslag naar de eigen praktijk te maken.
Op deze laatste dag van deze ‘leerreis’ krijgen de deelnemers een certificaat van deelname.