Nieuwe Code VVR: duidelijker en beknopter

Het ‘Platform Code VVR’ heeft in 2017 een nieuwe versie van de ‘Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers’ (Code VVR) gepubliceerd. De vernieuwde uitgave verschaft duidelijkheid over de vraag wanneer een rolstoel veilig kan worden vervoerd. De meest recente wet- en regelgeving is er in verwerkt. Ook is de Code VVR compacter dan voorheen.

Een rolstoelgebruiker wordt het veiligst vervoerd als hij overstapt naar een gewone autostoel. De rolstoel gaat dan als bagage mee. Als de rolstoeler die overstap niet kan maken, is het van belang dat hij veilig vervoerd kan worden in de rolstoel. De Code VVR geeft taxichauffeurs, taxibedrijven, rolstoelpassagiers en gemeenten richtlijnen om rolstoelinzittenden veilig te vervoeren.

>> Download de vernieuwde Code VVR

Overgangstermijn verlengd tot 31 december 2021

De chauffeur zorgt ervoor dat de rolstoelinzittende veilig van A naar B wordt gebracht. Als de rolstoelgebruiker de overstap vanuit de rolstoel naar en van een reguliere zitplaats niet kan maken, mag deze volgens de vernieuwde Code VVR alleen vervoerd worden in een rolstoel die voldoet aan ISO 7176-19, te herkennen aan de haaksymbolen.

Maar let op: tot 31 december 2021 geldt een overgangstermijn. Dan mag de rolstoelgebruiker nog wèl vervoerd worden, mits de rolstoel veilig vastgezet kan worden.

Instructiekaart voor chauffeurs

Behalve de vernieuwde Code is er ook een handige instructiekaart beschikbaar voor chauffeurs en bedrijven. Hierin staan richtlijnen beschreven voor het veilig vastzetten en vervoeren van rolstoelen en de inzittenden. Bedrijven kunnen de instructiekaarten bestellen voor hun rolstoelchauffeurs via het aanvraagformulier hieronder.

>> Download instructiekaart 

Platform Code VVR

De Code VVR is een leidraad voor het veilig vervoeren van rolstoelinzittenden. In het belang van de reizigers, chauffeurs van rolstoelvoertuigen en de organisaties waarbinnen zij actief zijn, beschrijft de Code de (wettelijke) regels waaraan moet worden voldaan. Deze geactualiseerde versie kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het ‘Platform Code VVR’, bestaande uit de koepel van gehandicapten- en patiëntenorganisaties Ieder(In), ouderenorganisatie KBO-PCOB, TX-keur, werknemersorganisaties FNV en CNV, Koninklijk Nederlands Vervoer, de branchevereniging voor revalidatie- en mobiliteitshulpmiddelen Firevaned en Sociaal Fonds Mobiliteit.

Ook interessant:

Instructiekaarten aanvragen

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Bekijk dan eerst de pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0345 - 478 478 of per e-mail info@sfmobiliteit.nl.