In navolging van het succesvolle Rugboekje heeft Sociaal Fonds Mobiliteit nu de informatie van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting verwerkt in een online training. Aan de hand van 16 vragen kunnen taxichauffeurs iets leren over het voorkomen van klachten aan rug, nek en schouders.

In deze internetcursus komt u meer te weten over de belangrijkste richtlijnen om lichamelijke klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

>> Direct naar de Free Learning module Gezond werken in de taxi 

Voor wie

Deze internetcursus is bedoeld voor alle taxichauffeurs in de branche.

Inhoud van de cursus

Aan de hand van 16 vragen kunt u iets leren over het voorkomen van klachten aan rug, nek en schouders. Deze internetcursus lijkt misschien op een toets waarbij u beoordeeld wordt op uw kennis, maar het gaat er met name om dat u er iets van leert. Aan het eind kunt u een certificaat printen als u voldoende vragen goed hebt beantwoord.

Video's

Het beroep van taxichauffeur is vaak zwaarder dan men in eerste instantie denkt. De aard van de werkzaamheden kan zorgen voor fysieke overbelasting. In samenwerking met bewegingswetenschapper drs. Nico Knibbe heeft Sociaal Fonds Mobiliteit nu video's gemaakt over de meest voorkomende oorzaken van rug-, nek- en schouderklachten in de taxibranche. Aan bod komen onderwerpen zoals het instellen van uw stoel, het slim rijden met een rolstoel en bagage tillen. De video's zijn verwerkt in de Free Learning module. Daarnaast zijn ze ook als losse video's te bekijken op het YouTube kanaal van Sociaal Fonds Mobiliteit. Taxileraren kunnen de video's dan ook in hun eigen lesmateriaal opnemen.

Vervolgcursus

Om er zeker van te zijn dat hetgeen u heeft geleerd in de dagelijkse praktijk toegepast kan worden is het van belang dat na de internetcursus u een praktijktraining volgt waarin de noodzakelijke vaardigheden worden geoefend. Deze bedrijfstraining Gezond werken in de taxi mag worden verzorgd door een taxileraar/opleider die via SFM de train-de-trainer hiervan heeft gedaan.

Resultaat

U wordt zich bewust van de risico’s die verbonden zijn aan bepaalde werkzaamheden en handelingen, en weet deze zoveel mogelijk te beperken door het toepassen van de juiste werkhoudingen. Als de internetcursus is doorlopen kan aan het eind een certificaat worden uitgeprint als u voldoende vragen goed hebt beantwoord.