Ieder jaar organiseert Sociaal Fonds Mobiliteit samen met Stichting TX-Keur de Taxilerarendag. Telkens staat een ander thema centraal. Graag ontmoeten wij u op deze dag.

Voor wie?

Bent u TX-taxileraar? Dan is het volgen van nascholing verplicht. Door het bijwonen van deze dag kunt u aan deze verplichting voldoen. Maar ook als u geen TX-taxileraar bent, en wel opleidingsactiviteiten doet, is deze dag absoluut interessant! 

 

Wat gaan we doen?

Als taxileraar heeft u de verantwoordelijkheid om een kwalitatief goede opleiding te verzorgen. Tijdens de Taxilerarendag gaan we aan de slag met het verbeteren van uw competenties en vaardigheden en het verbreden van uw kennis om optimaal uw lessen te kunnen geven. 

Op de Taxilerarendag 2021 starten we ’s ochtends met een inkijkje in nieuw trainingsmateriaal van de train-de-trainers:

  • Leerlingenvervoer,
  • Dementie in de taxi, 
  • Veilig Rolstoelvervoer (Code VVR) & Gezond werken in de taxi.


De deelnemers worden voor deze sneak previews in drie groepen verdeeld zodat iedereen ze kan volgen.

Na de lunch gaan we aan uw vaardigheden als taxileraar werken. We bespreken waar jij als taxileraar soms door belemmerd wordt in je werk. Dit kan didactisch of organisatorisch van aard zijn of misschien inhoudelijk. Dit wordt plenair besproken. Collega-taxileraren en experts geven vervolgens advies! Zo kunnen tips en tricks uitgewisseld worden die voor alle deelnemers bruikbaar zijn. Als u wilt, behandelen we uw casus ook.

 

Programma   

 

9.30

 

Ontvangst met koffie en wat lekkers

 

 

 

 

10.00

 

Welkomstwoord en uitleg programma

 

 

 

 

Sneak previews

 

Groep A

 

 

 

 

Groep B

 

 

 

Groep C

 

10.30

Preview TdT Leerlingenvervoer

Preview TdT ‘Veilig Rolstoelvervoer (Code VVR)’ & 'Gezond werken in de taxi’

Preview TdT Dementie in de taxi

 

 

11.30

 

Preview TdT Dementie in de Taxi

 

 

 Preview TdT Leerlingenvervoer

 

 

Preview TdT ‘Veilig Rolstoelvervoer (Code VVR)’ & 'Gezond werken in de taxi’

 

 

12.30

 

Lunchpauze

 

 

 

 

 

 

 

Vervolg Sneak previews

 

Groep A

 

 

 

 

Groep B

 

 

 

 

Groep C

 

 

 13.30

Preview TdT ‘Veilig Rolstoelvervoer (Code VVR)’ & 'Gezond werken in de taxi’

Preview TdT Dementie in de Taxi

 

 

Preview TdT Leerlingenvervoer

 

 

 

14.30

 

Paneldiscussie                      Hoe ga ik om met weerstand in de praktijk?                                                                                                                                 

 

16.00

Evaluatie en afsluiting

 

 

                      

 

Inhoud programma

Preview train-de-trainer ‘Veilig rolstoelvervoer (Code VVR)’ & 'Gezond werken in de taxi’ (1 uur)

Door: Nico Knibbe van Locomotion

Binnen de Code VVR zijn de afgelopen jaren een aantal wijzigingen doorgevoerd. Veilig rolstoelvervoer is en blijft een steeds terugkerend thema en onderwerp van aandacht. Tevens vormen de soms ongunstige werkhoudingen rond rolstoelvervoer en andere soorten vervoer een risico op overbelasting of uitval bij chauffeurs. Belangrijk is dat chauffeurs goed weten en ook kunnen toepassen hoe ze rolstoelpassagiers veilig kunnen vervoeren. Daarnaast is van belang dat ze zich te allen tijde bewust zijn van de lichamelijke risico’s rond personenvervoer. Een gerichte praktijkopleiding aan chauffeurs is hierbij een voorwaarde. SFM biedt daarom op beide onderdelen een train-de-trainer waar we in deze workshop een sneak preview van geven. Maak kennis met zowel nieuw als bestaand instructiemateriaal inclusief de nieuwe (online) Free Learning module ‘Veilig rolstoelvervoer (Code VVR)’ en de al eerder ontwikkelde Free Learning ‘Gezond werken in de taxi’. 

Preview train-de-trainer Dementie in de Taxi  (1 uur)

Door:  Saskia de Jonge van Alzheimer Nederland |Samen Dementie Vriendelijk

Sociaal Fonds Mobiliteit biedt een train-de-trainer voor taxileraren die deze training willen geven. Naast (nieuw) train-de-trainer materiaal heeft SFM een gratis e-learning voor chauffeurs, ‘Dementie in de taxi’ ter voorbereiding op de training. Inmiddels 35 taxileraren hebben de TdT training gevolgd en zijn toegerust om de training te geven. In deze preview vertelt Samen Dementie Vriendelijk over de vernieuwde TdT. 

Preview train-de-trainer leerlingenvervoer (1 uur)

Door: CED-groep

In de evaluatie van vorig jaar hebben veel taxileraren aangegeven behoefte te hebben aan handvatten voor het geven van opleidingen over leerlingenvervoer. De gedachten over hoe om te gaan met leerlingen met speciale gedragskenmerken zijn de afgelopen jaren veranderd. Voorheen werd vanuit de ontwikkelstoornis van een kind geredeneerd, nu staat de behoefte van een kind centraal. Naast aandacht voor deze nieuwe vorm van benaderen van leerlingen (uit het speciaal onderwijs) en de rol van vervoerder, school en ouders daarin, zal de workshop interactief zijn. Waar lopen taxileraren in de praktijk tegen aan? Aan welke hulpmiddelen hebben taxileraren behoefte?

Discussie    Hoe ga ik om met weerstand (1 à 1,5 uur)

Gezamenlijk en met experts worden casussen besproken over weerstand die taxileraren ervaren. Dit kan zijn tijdens de trainingen door ongemotiveerde chauffeurs, maar ook kan er weerstand gevoeld worden binnen het bedrijf. Hoe ga ik om met deze weerstanden en hoe versterk ik het vertrouwen in eigen kunnen? In dit deel van het middagprogramma versterken we je didactische en/of organisatorische skills door samen ervaringen te delen en elkaar te inspireren.

 

Wanneer en waar?

Om iedereen voldoende in de gelegenheid te stellen aanwezig te zijn, hebben we gekozen voor twee bijeenkomsten op verschillende locaties. Per bijeenkomst kunnen er maximaal 40 personen deelnemen. De Taxilerarendagen staan gepland op: 

  • Woensdag 13 oktober 2021 (Zuid Nederland)

Boelaars*, Keizersdijk 48, Raamsdonksveer
(let op! navigeer “Touwslager” of “parkeren op Keizersdijk”) 

  • Donderdag 11 november 2021 (Noord Nederland)

Fletcher Hotel Restaurant Epe-Zwolle*, Dellenweg 115, Epe

*) Houdt u rekening met de geldende coronaregels voor de horeca?


​​​​​​​Meld u snel aan!

U kunt uzelf online inschrijven voor een bijeenkomst naar keuze via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Deelname aan de Taxilerarendag is gratis. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Schrijf u daarom snel in,
vóór 8 oktober, dan weet u zeker dat u er bij bent. Uiterlijk een week van tevoren ontvangt u een bevestiging van uw deelname.

Mocht het maximum aantal deelnemers van 45 per dag bereikt zijn, dan kunnen we u op de wachtlijst plaatsen en/of in overleg voor de andere regio kiezen. Indien er afmeldingen zijn, wordt u benaderd of u nog deel wilt nemen in de regio van uw eerste keuze. 

Let op! Mocht u zichzelf aanmelden en onverhoopt toch niet aanwezig kunnen zijn, dan horen wij dat graag zo spoedig mogelijk. Wij kunnen dan een andere deelnemer op de wachtlijst benaderen.

Aanmeldformulier