Tijdens deze train-de-trainer leert de taxileraar hoe hij de bedrijfscursus GOED omgaan met dementie in de taxi kan overbrengen op taxichauffeurs. Men ontvangt achtergrondinformatie over verschillende vormen van dementie en over het herkennen ervan. Een belangrijk onderdeel in de bedrijfstraining is het uitspelen van situaties.

Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) is eind 2016 gestart met de campagne Samen maken we de taxibranche dementievriendelijk! Hierbij worden we ondersteund door de organisatie van de landelijke campagne Samen dementievriendelijk. We roepen alle taxileraren op om deel te nemen aan een train-de-trainer. Als u deze training heeft gevolgd, bent u in staat om een praktijktraining over dementie voor chauffeurs te verzorgen.

Dementie

Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. We kunnen er dus allemaal mee te maken krijgen. In de familie, bij vrienden, maar ook op straat of op het werk. Maar met een klein beetje moeite kunnen we veel betekenen voor mensen met dementie én de mensen in hun omgeving. Ook onze chauffeurs zullen in toenemende mate te maken krijgen met klanten met dementie. Belangrijk is dan dat men het herkent en op de juiste manier weet te reageren zodat situaties niet uit de hand lopen. Chauffeurs kunnen daarop voorbereid worden via een gerichte training. SFM wil bedrijven faciliteren en ondersteunen met een compleet ‘blended learning’ opleidingsprogramma. Het dementie-opleidingsprogramma wordt ook door TX-Keur erkend.

Training voor chauffeurs

Het opleidingstraject voor chauffeurs bestaat uit een voorbereiding via de internettraining In de Taxi. Daarna volgen zij een praktijktraining waar rollenspellen een belangrijk onderdeel vormen. De praktijktraining wordt verzorgd door taxileraren die de train-de-trainer Dementie in de taxi hebben gevolgd. Zij worden daarbij door ons en Samen dementievriendelijk ondersteund.

Train-de-trainer voor taxileraren

Tijdens de training worden taxileraren goed voorbereid op de training van chauffeurs. Alle taxileraren die belangstelling hebben kunnen zich via het aanmeldformulier onderaan deze pagina aanmelden. Na afronding van de train-de-trainer kunnen taxileraren de praktijktraining in hun bedrijf en eventuele collega-bedrijven verzorgen.

Inhoud van de training

Tijdens de train-de-trainer leert u hoe u de bedrijfscursus ‘GOED omgaan met dementie in de taxi’ kunt overbrengen op taxichauffeurs, e.e.a. volgens een vastgesteld draaiboek en bijgeleverde presentatie. U ontvangt achtergrondinformatie over verschillende vormen van dementie en over het herkennen ervan. Een belangrijk onderdeel in de bedrijfstraining is het uitspelen van situaties. Daarom wordt in de training veel aandacht besteed aan rollenspellen. Na afloop van de training ontvangt u het certificaat 'Trainer Samen dementievriendelijk in de taxi', alsmede het lesmateriaal om de bedrijfscursus te kunnen geven.

Voor wie

Deelname aan de cursus is mogelijk voor taxileraren die minimaal aan één van de volgende eisen voldoen:

  • de opleiding Taxileraar hebben afgerond; 
  • als taxileraar geregistreerd staan bij TX-Keur; 
  • ervaring als trainer voor de taxibranche hebben opgebouwd bij opleidingsinstituten/ verkeersscholen.

 

Trainingsdata

Er staat momenteel nog geen datum gepland. Heb je interesse in deze training? Vul dan het aanmeldformulier in onderaan deze pagina. Zodra de nieuwe datum bekend is, nemen we contact met je op.

De training bestaat uit een hele dag. Maximum aantal deelnemers: 10 per training.

Kosten en aanmelden

De training is in principe gratis. Maar als je jezelf niet tijdig (minimaal 24 uur van te voren) afmeldt, dan wordt er € 50 excl. BTW in rekening gebracht.

Aanmelden