In de bedrijfstraining Leerlingenvervoer maakt de taxichauffeur kennis met het specifieke gedrag van leerlingen in het leerlingenvervoer. En hij leert wat een passende aanpak is. Ook wordt beknopt en helder ingegaan op de oorzaken van het gedrag, zodat de taxichauffeur het gedrag kan begrijpen.

In de training wordt door middel van filmfragmenten of door een situatieschets met foto’s/illustraties inzichtelijk gemaakt waarom een leerling op een bepaalde manier reageert. Verder krijgt de chauffeur achtergrondinformatie en worden verschillende situaties en oplossingen met elkaar gedeeld en besproken.

Voor wie

Voor taxichauffeurs binnen het leerlingenvervoer.

Voorbereiding

Als voorbereiding op de klassikale bedrijfstraining wordt door de cursisten de internettraining Contractvervoer gedaan. (zie…)

Inhoud van de bedrijfstraining

De bedrijfstraining gaat in op:

  • de belangrijkste kenmerken van  beperkingen en stoornissen van leerlingen in het leerlingenvervoer. Zoals autisme, ADHD, epilepsie of een visuele beperking.
  • de oorzaken van het gedrag van deze kinderen, zodat de chauffeur dat gedrag kan begrijpen
  • oplossingen voor de aanpak van deze leerlingen binnen verschillende situaties.

 

De cursus is interactief en biedt:

  • nieuw ontwikkeld cursusmateriaal, met filmfragmenten van praktijksituaties
  • veel aandacht voor eigen ervaringen, oplossingen en tips

 

Na afloop van de cursus weet u hoe u het gedrag van de leerlingen positief kunt beïnvloeden. Dit zorgt voor veiliger vervoer en kinderen die op school en thuis beter in hun vel zitten.

Opzet van de cursus

De cursus bestaat uit twee delen. Elk deel duurt maximaal 2,5 uur met minimaal een week ertussen. Er is daardoor voldoende tijd om het geleerde in de praktijk te brengen en ervaringen te bespreken. De groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Hierdoor is het delen van ervaringen en de interactie het meest optimaal.
Bij het thema hoort ook een toolkit met handige hulpmiddelen die helpen het vervoer van bijzondere leerlingen in goede banen te leiden. De toolkit bestaat uit een meldingsformulier agressie, een overeenkomst ouders, een pictogramkaart en het taxipaspoort.

Uitvoering

De training wordt zo mogelijk gehouden op de bedrijfslocatie, en wordt gegeven door een taxileraar of opleider die de speciaal daarvoor ontwikkelde train-de-trainer cursus via SFM heeft gehad. Een bedrijf wat geen erkende taxileraar heeft kan via bemiddeling van SFM een geschikte, opgeleide taxileraar of opleider vinden.

Kosten en aanmelden

Heeft u interesse in deze training, maar geen eigen taxileraar? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen contact met u op over de mogelijkheden en te verwachten kosten.

Aanmelden