Wist u dat het wettelijk verplicht is een preventiemedewerker in dienst te hebben en actief te werken aan optimale arbeidsomstandigheden? Een preventiemedewerker ondersteunt de werkgever bij de zorg voor de dagelijkse veiligheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Hij heeft kennis van de arbeidsrisico’s van de organisatie en weet welke preventieve maatregelen genomen moeten worden. Zo kunt u onnodig verzuim en ongevallen voorkomen en creëert u prettige werkomstandigheden voor uw medewerkers.

Om bedrijven in de zorgvervoer- en taxibranche hierin te ondersteunen organiseert Sociaal Fonds Mobiliteit de cursus Preventiemedewerker. Voorkomen van uitval wordt, mede door arbeidstekorten, steeds belangrijker voor bedrijven. Het meewerken aan of uitvoeren van de RI&E is hierbij de belangrijkste taak van een preventiemedewerker. De RI&E is hét instrument om het preventiebeleid structureel in te vullen en uit te voeren. In de cursus wordt daarom vooral dáár het accent op gelegd.

De cursus is zo opgezet dat in de middag een aanzet wordt gemaakt met de praktische invulling van de eigen RI&E van het bedrijf. Dit gebeurt onder begeleiding van de trainers waarbij vragen en probleempjes direct opgelost kunnen worden. Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina.

Voor wie

De cursus is voor alle bedrijven die een actuele RI&E willen hebben, en/of structureel en praktisch willen werken aan verbetering van het preventiebeleid. De cursus is geschikt voor aankomend preventiemedewerkers, maar zeker ook voor preventiemedewerkers die hun kennis weer op peil willen brengen naar de laatste actuele wetgeving. Verder voor iedereen die een (deel)taak heeft of geïnteresseerd is in arbo, veiligheid, gezondheid en verzuimpreventie.

Inhoud van de cursus (1 dag)

De Cursus Preventiemedewerker bestaat uit een interactief programma met o.a. de volgende onderwerpen:

1.     Korte samenvatting Arbowet 

2.     Rollen, taken en bevoegdheden preventiemedewerker 

3.     Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)*

4.     Welke risico’s zijn er in jouw organisatie?

5.     Arbocatalogus en andere preventieve oplossingen

* Bij onderdeel 3 t/m 5 zal een belangrijk deel het praktisch invullen van de eigen RI&E zijn.

U krijgt ter voorbereiding een korte oriëntatieopdracht, dit geeft meer ruimte op de cursusdag zelf. De cursus duurt een dag. Na afloop van de cursus ontvangt u het certificaat Preventiemedewerker. De cursus is erkend door de branche en als zodanig opgenomen in de Arbocatalogus Taxibedrijven.

Cursusdata 

Heeft u interesse? Vul dan het aanmeldformulier hieronder in. De volgende cursussen staan gepland in 2024:

Datum Tijd Locatie
Vrijdag 6 september 9.00 tot 16.00 uur Regio Midden Nederland


Soms komt het voor dat er nog geen datum gepland is, dan kunt u zich toch opgeven. Op basis van het aantal aanmeldingen kijken we in dat geval in overleg naar een geschikte datum en locatie. We houden u op de hoogte.
 

Kosten

Om bedrijven extra te stimuleren om de RI&E te actualiseren teneinde preventie na te streven en boetes te voorkomen, bieden wij de cursus tijdelijk GRATIS aan! 

Let wel, de cursus is in principe gratis. Maar als je jezelf niet tijdig (minimaal 24 uur van te voren) afmeldt, dan wordt er € 50 excl. BTW in rekening gebracht. 

Aanmelden