Update: RI&E is nu COVID-proof
Naar aanleiding van gewijzigde wet- en regelgeving alsook de huidige corona-omstandigheden is de branche Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) per 2021 geheel geactualiseerd. Naast diverse inhoudelijke aanpassingen, waaronder COVID en het werken met/aan elektrische auto’s, is het RI&E-instrument ook iets beknopter en gebruiksvriendelijker gemaakt. Én de verplichte toetsing voor kleine bedrijven t/m 25 werknemers is vervallen!
Waarom een RI&E?
Door risico’s te inventariseren, krijgt u inzicht in de situatie binnen uw onderneming en kunt u verbeteringen aanbrengen. Hierdoor beperkt u de kans op ziekteverzuim en ongevallen, en de financiële risico’s die dit met zich meebrengt. Het uitvoeren van een RI&E is onderdeel van de Arbowet en is dus verplicht*). De RI&E moet o.a. actueel, volledig en betrouwbaar zijn. De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) of ILenT kunnen uw bedrijf hierop controleren.
*) N.B.! De Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) heeft plannen om in 2021 bij een groot aantal nog te selecteren bedrijven, de RI&E en het plan van aanpak, schriftelijk op te vragen. Deze worden dan beoordeeld op het risico corona in de RI&E, en de beheersmaatregelen in het plan van aanpak.
Digitale RI&E voor taxibranche
Speciaal voor de taxibranche is een digitale RI&E ontwikkeld. Hiermee inventariseert u snel en eenvoudig de risico’s binnen uw bedrijf.
Plan van aanpak
Wanneer u een RI&E heeft uitgevoerd, stelt u vervolgens een plan van aanpak op. Hierin staat welke stappen u gaat nemen om de arbeidssituatie binnen uw bedrijf te verbeteren. En binnen welke termijn u dit gaat doen. Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel binnen de RI&E.
Uitvoering
De Preventiemedewerker is degene die de RI&E opstelt dan wel meewerkt aan de totstandkoming ervan. Ook het meewerken aan het uitvoeren van de maatregelen uit het plan van aanpak valt onder zijn taak. Is er een or of pvt dan dient die in het hele traject van de RI&E betrokken te worden.
Toetsing RI&E
Heeft u een RI&E uitgevoerd en een plan van aanpak opgesteld? Dan moet u deze laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige.
Dit gebeurt door middel van een bedrijfsbezoek. Tijdens dit bezoek zal gekeken worden of alle risico’s op uw lijst staan, of de situatie in het bedrijf goed is weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt. Ook adviseert deze deskundige bij het plan van aanpak.
Wanneer een RI&E is uitgevoerd oftewel ingrijpend geactualiseerd moet bij afsluiting de RI&E nog wel getoetst worden door een externe deskundige.
Kleine bedrijven t/m 25 werknemers hebben per 2021 toetsvrijstelling voor de geactualiseerde versie van de RI&E. Deze bedrijven hoeven hun RI&E dus niet meer te laten toetsen, mits de recente versie van onze branche is gebruikt.
Hulp tijdens het invullen?
Zou u het handig vinden als een deskundige met u meekijkt tijdens het invullen? Schrijf u dan in voor de geactualiseerde cursus Preventiemedewerker. Tijdens de cursus zal onze arbocoach u persoonlijk helpen met het invullen van de RI&E. Een-op-een-coaching is ook mogelijk.
*) Bedrijven kunnen wel altijd een beroep doen op SFM voor gratis en vrijblijvende advisering of coaching bij de RI&E door de arbocoach.